Naslovna

Naslovna

Uvod

Drage ljubiteljice i ljubitelji pisane i slikovne riječi, i svi vi koji ćete to tek postati!

Širiti ljubav, stvarati i voljeti, biti sretna i imati snove moja je misija. To put je koji slijedim i cilj kojem stremim. Svi to zaslužujemo i nitko ne bi smio živjeti s mišlju da je sreća za neke druge ili s uvjerenjem da su mu želje i snovi preveliki. Ljubav je svemoćna: strpljiva i nježna, zaštitnička i ohrabrujuća, bez zavisti i ljubomore... Ljubav je vjera i nada - zato, imajmo snove i živimo ljubav!

Dobro mi došli!



Sunday, March 13, 2016

Kolačići – odabrani za prezentaciju na 34. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika

Između Mile i knjižnica, dogodilo se ono nešto! Nije na prvu, već možda malo i kasno, ali to ne priznaje; ukrcala se na taj vlak ljubavi i, uljuljkana u naručju dragog joj suputnika, moli da to putovanje nikada ne prestane.
Ako za Bennettovu Kraljicu u "Suverenoj čitateljici" ni u osamdesetoj nije bilo kasno za zaljubiti se u čitanje, onda nije ni za mene koju je mogla roditi – govorit će suvereno, kad bi ju zadirkivali njeni najbliži. I u pravu je, rekli bi mnogi. Jer ljubav ne poznaje granice, naciju, društveni status, godine... Ona jednostavno ljubi: djecu, odrasle, prirodu, umjetnost; ljubi sve što je lijepo i dobro; ljubi i u radosti i u žalosti; ljubi i u imanju i neimanju; u znanju i neznanju...
Novoj zaljubljenici u knjige, dvije su knjižnice u blizini, no nekako joj se potiho, kao proljeće u ožujske dane, pod kožu ušuljala ona do koje stiže prelazeći glavnu prometnicu i čekajući na semaforu dozvolu za prelazak, iako do zgrade Učilišta u kojoj je smještena druga ima pet minuta šetnje kroz park. U knjižnici u kojoj su još njena djeca posuđivala knjige za lektiru, a ona mislila kako nema vremena za čitanje, i koja na velikogoričkom Trgu Stjepana Radića, svojim zadivljujuće velikim izložbenim prostorom, mami čitatelje više od 30 godina, imaju i Susrete „S poštovanjem“. Da, baš tako ih je nazvala voditeljica za koju, reći će često Mila, ne postoji osoba koja nije vrijedna poštovanja. I sigurna je da ju je poštovanje othranilo i odgojilo, te kao takvu poslalo u svijet da brusi taj dijamant ljudskosti, neophodan za boljitak života na zemlji. Susreti se održavaju dva puta mjesečno i sve je lijepo osmišljeno i posloženo: imaju goste, izložbe, promocije, prate obljetnice, dotiču aktualna događanja, ali i ona koja su to bila ili će biti...
Među nama je najčešće jedan muškarac, pa druženje ovoga tipa možemo nazvati i babinjakom. Naravno, uz ispriku curama koje ne žele biti nikakve babe! – uzbuđeno će i sa sjajem u očima, baš poput Alanove Kraljice, Mila govoriti svojima doma.
Svaki drugi put, odnosno jednom mjesečno, imaju Susret nazvan „Kolačići uz Sandru i... „to i to“ A „to i to“ su, primjerice: pjesme o Božiću, tekstovi o Vukovaru, pjesme u nostalgičnom tonu, ljubavna poezija, tradicijska glazba... Svojom vedrinom, pojavnošću i glazbenim umijećem zabavlja ih velikogorička glazbenica Sandra Kulier koja časno i s ljubavlju odrađuje svoju misiju života. San joj je usrećiti svako živo biće na zemlji, ali, naravno, nedostižan. Jer ne može ona svojom pjesmom i svirkom fizički stići razgaliti svaku dušu, a niti zbrinuti sve napuštene mačke i pse koje neodgovorni vlasnici prije godišnjih odmora surovo ostavljaju na ulicama. No čvrsta, samouvjerena i svjesna kako katkad i kaplja može biti poput oceana, bez osvrtanja i sigurnim koracima ide ka svome cilju. Na svom glazbenom putu, često je u pratnji mlađahnog kolege, harmonikaša. Pašu si, i fizički i umjetnički, a ona se rado hvali kako je Bojan njeno otkriće i kako ga nikome „neće dati“.
Divna je naša Sandrica, ni mi nju nikome ne bismo dali! – isticat će Mila ponosno.
Kad Sandra pjeva, tad im i utorak mora biti slađi, pa su se organizatori dosjetili radost pjesme, svirke i pisane riječi upotpuniti kolačima. Knjižnica časti, ali i pored toga vrijedne akterice druženja, i tad, ali i kad nije „Sandrin utorak“, donesu nešto svoje. Domaće i s ljubavlju!
Znaš da ne živim baš za iće i piće, ali mogu primijetiti kako je to lijepo i znam cijeniti nečiju pažnju, trud i poštovanje. I nekako, što je više utoraka iza nas, to sve više razmišljam o „mojoj slatkoj rundi“ – reći će Mila suprugu uoči jednog Susreta, prešutjevši mu kako je odlučila da baš sutra bude dan „njene runde“.

Utorak je, 18. veljače 2014. Tog jutra, Mila ustaje ranije jer želi pripremiti nešto fino i friško, pa još toplo odnijeti svojoj ekipi u knjižnicu.
Ali, ona, jutro, brzina i fizički napor, nisu dobar spoj! Opasna su za nju jutra i već godinama u obitelji ima status jutarnje princeze koja, ako to želi, može dobiti doručak i u krevet. Naime, zbog problema sa srcem, ne smije obavljati teže fizičke poslove i jutrom jurišati lijevo i desno, gore i dolje. Međutim, kad je netko po prirodi nemirnog duha i uvijek poduzetan, ne da se njemu u suru.
Organizirana sam osoba, imam iskustvo i što je za mene, kao takvu, sat-dva pekarskog rada u mojoj obožavanoj kuhinji..., mislila je.
Dakle, prvo kupaonica: pranje zuba, umivanje i nanošenje kreme, bez koje ne bi mogla zamisliti početak dana jer od tvrde vode lice joj je suho i zateže da ima osjećaj kako puca; potom slijedi četkanje kose iznad kade i vezanje u rep, provjeravanje da nije koja dlaka ostala na ramenima, prsima ili rukama; pa još oblačenja, i tek onda odlazak u dnevnu sobu i kuhinju. Izgleda kao da je to s jutarnjom higijenom i zadržavanjem u kupaonici potrajalo, ali u deset-petnaest minuta sve je gotovo.
Na kuhinjskoj radnoj ploči su: brašno, kvasac, vrhnje, mlijeko, ulje. Ipak je prije spavanja suprugu ostavila ceduljicu s molbom da joj to složi gore kako sastojci ne bi bili hladni, jer kad je sve toplo i tijesto će biti bolje. Bilo joj je lakše na taj način staviti ga pred gotov čin, nego s njim komentirati svoju nakanu, jer bi ju zbog jutarnjih sati pokušavao spriječiti u tome. S vremenom je postala lukavija i zna kako, sa što manje rasprave, nešto postići. A on ju jutrom i prije polaska na posao nikada ne budi, jer zna da, zbog čitanja do duboko u noć, kasno odlazi na počinak. Odgovarao ju je i od toga, ali i odustao.

Čaj pije s nogu. Mjeri 600 gr mekog brašna, dodaje mu prašak za pecivo, malu žlicu soli i veliku šećera; sve sjedinjuje, bit će ravnomjerno raspoređeno, a tijesto uspješnije, kažu svi vrsni kuhari. Zatim, u sredini, sada obogaćenog brašna, pravi udubinu i u nj stavlja jedno vrhnje (njena sestra preferira plavo, a njoj je dobro i zeleno jer, vrhnje je vrhnje), pa 100 ml ulja, kocku svježeg kvasca koji više nije kocka, jer ga je već rastopila u 100 ml mlijeka. Mijesi. Prvo velikom žlicom, a onda rukama, tako ruke ostanu čišće i lakše joj je doraditi tijesto. Mjere su precizne i uvijek joj ispadne kako treba. Oblikovano u finu kuglu, pokriva tijesto folijom da odleži, pije gutljaj-dva čaja i počinje s pripremom nadjeva. Odlučuje se za sir. U njega dodaje mljevene orahe da fila bude gušća kako se prilikom pečenja ne bi izlijevala na lim; sir voli limun, pa riba cijelu koricu i dodaje sok jedne polovice. Dodaje i jedan žutanjak, veliku žlicu šećera, vrećicu vanilin šećera, te dvije žlice opranih i osušenih grožđica. Nema mjeru za nadjev, to radi od oka. Ako ga ostane ok, ako pak usfali, naći će se već nešto. Ni prazne nisu loše, a ono najbolje kod te vrste tijesta, a-la-njena sestra, jest to što isto može poslužiti i za slatke i za slane zalogajčiće.

Gleda na sat, 8:30. Stići će, ima još sat i pol. U zadnje je vrijeme baš navalila na te kiflice, da ih već radi rutinski. Zna, dovoljna su dva lima i na njih je već stavila papir za pečenje. Dijeli tijesto na četiri jednaka dijela, zatim na radnoj površini valja jedan po jedan u krugove promjera 30-ak cm i nožem ih reže na 12 jednakih trokutića. Stavlja filu na širi dio trokutića, mota ih i slaže na lim. Uredno, u tri jednaka reda, da izgleda lijepo kao u pekari ili slastičarni. Ispeći će jedan lim, to joj je dovoljno za ponijeti, a drugi će peći kad se vrati. Vrijeme izmiče, zakasnit će, no svejedno čisti radnu površinu i pere suđe. Ako to ne uradi odmah, osušit će se i bit će petnaest puta teže, a toliko će puta više i vode potrošiti. Lakomislenih odgoda se davno riješila i smatra da vodu treba čuvati za buduće generacije. Daje sve od sebe: oblači odjeću u kojoj nije mogla biti u kuhinji, završava šminkanje, stavlja u džepove mobitel i ključeve da ih ne zaboravi...
Kiflice su zlatno-žute, super su pečene, ponosno vadi lim iz rerne.
Još samo malo hlađenja, pa ću ih složiti na tacu i posuti štaubom. Tako se to radi, vrela peciva se ne diraju, jer se i procesom hlađenja završava pečenje, razmišlja zrelo.
Dolazi u iskušenje, stavlja i drugi lim na pečenje! Ono, kad je rerna već vruća (opet ona (ne)zrela praktičnost!). Čeka i šetka, virka kroz staklo pećnice, očekuje promjenu boje. Kad ugleda najavu rumenila, isključit će štednjak, jer rerna će još dugo biti vruća i kiflice će se dopeći. Taca za knjižnicu je u hodniku, obukla je i kaput, treba samo isključiti taaaj štednjak...
Sat pokazuje 10:00!
Kasnim, ali nema veze, bar ću donijeti svježa peciva, tome će se svi obradovati..., tješi se.
Da, nisam ja Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva pa da mi ovaj posao obavi posluga. Nama, običnim i malim ljudima valja zapeti, zaključuje.
Iako umorna i u žurbi, nije se mogla ne prisjetiti Bennettove Kraljice koju je nedavno čitala po drugi put.
Isključuje štednjak u 10:05. Izlazi, zaključava vrata, juri niz stepenice. Pašu joj svježina i bjelina zimskog jutra. Udiše ih snažno, snažno, ne bi li ju vratili u normalnije stanje. No, sretna je. I ona će počastiti društvo, zna i ona nešto fino napraviti, a i neko će vrijeme, što se kolačića tiče, biti mirna. Na Radićevu je trgu, ubrzava korake i baca pogled na velike prozore knjižnice ne bi li iza stakala ugledala neko poznato lice. U dubinu njenih zjenica uranjaju samo statični regali s knjigama. U njihovom se kutu nitko ne miče. U susret joj ide kolegica s babinjaka. Jasno joj je, nema druženja!!!
O Bože, a toliko sam se trudila, trčala, umorila se! Da sam bar pogledala u podsjetnik..., razmišlja, osviještena u samo par sekundi.
Svejedno, pita svoju bivšu doktoricu:
Što!? Jel' to nema druženja!?
Da, nema nikoga. I ja sam mislila da će biti. Ali, to je svaki drugi utorak...
Znamprekine ju Mila i nastavi.
A ja se potrudila i ispekla kiflice. Željela sam da budu topleizgovara kao da se pravda i pokazuje na tacu držeći ju kao štafetu.
Doktorica ju gleda, kao da ju žali. To čita između redaka, jer doktori ne pokazuju emocije. Ali tu, na Trgu, kolegica iz knjižnice nije nikakva doktorica, već umirovljena žena koja je poželjela družiti se s ljubiteljima pisane riječi i koja je, poput nje, sebi umislila kako takvu radost može konzumirati svakog utorka. Nudi ju da se posluži.
Uzmite, dok su još tople! govori, bojeći se da će odbiti.
Uzima skromno, grize, žvače i daje joj komplimente:
Fine su i meke, osjeti se limun...

Mila ju i čuje i ne čuje, rado bi produžila do omiljene joj knjižnice i ostavila kiflice osoblju da se počasti, no pomišlja kako bi ispalo da se nameće. Odustajući od te nakane, još jednom pogledom obuhvaća prizemlje Doma kulture u čijem se ulaštenom odrazu sjedinjuju unutarnja i vanjska slika života, ali i ona njene duše. Vraća se doma, s gospođom Cvetko u društvu. Idu u smjeru glavne prometnice. Nudi ju da se još posluži, no skromna žena se zahvaljuje uz opravdanje kako je već doručkovala i da bi joj bilo previše. Zbog buke automobilâ, doktoričinog prirodno tihog glasa i manjka snage u Milinom inače preglasnom tonu, rastaju se nečujnim pozdravom.
Na umu joj je njena Anđelica Danka! Zove ju na kavu i svježe kiflice. Iako zna da je poziv od srca, Danka ga odbija. Ima „anđeosku“ narudžbu. Vezana je rokom, a i sin joj dolazi na ručak. Mila ju žali, pretpostavljajući kako bi joj malo bijega od kuhače i kompliciranog filigranskog crtanja anđela dobro došlo.
Sporim koracima, s teretom u rukama i grudima te prazninom u srcu, penjala se Mila tog jutra na svoj prvi kat, stubištem koje je mirisalo na sestrinu, majčinu i bakinu kuhinju.
– Doma sam! Home, sweet home! – izgovarala je glasno, kao i svaki put kad bi prelazila prag svojeg doma. Toplog i nježnog; zaštitničkog, poput roditeljskih ruku.

Srećom, „moj vojvoda“ nije tu i neće mi se neiskreno smijati, jer bi bio više ljut nego sretan zbog mojeg propusta, razmišljala je Mila tješeći se tim detaljem dok je vadila drugi lim iz pećnice. Kiflice su bile zlatno-žute i neodoljive. Ali, sad joj to ništa nije značilo! Mogle su biti i crne, a ne pada joj na pamet ni zagristi koju. Da je imala snage i da se mogla skoncentrirati, za utjehu bi uzela knjigu u ruke.
Ne misli na propisanu terapiju, puni čašu vodom i s guštom ju ulijeva u sebe. Trebala joj je okrjepa! Trebalo joj je mirovanje! Atomima preostale snage, spušta tijelo u horizontalu.
Cijeli dan je ispred mene. Ranoraniocima dan uistinu dugo traje, a ja već odavno nisam u toj kategoriji. Spavati odlazim u dva sata poslije ponoći i dižem se oko deset ujutro, mislila je Mila stavljajući ruke na prsa.
Osim SVAKOG DRUGOG utorka, jer u to vrijeme želim biti u svojoj KNJIŽNICI!

 
(neki od sudionika 34. Susreta hrvatskih zavičajnih književnika)

svibnja 2015.