Naslovna

Naslovna

Uvod

Drage ljubiteljice i ljubitelji pisane i slikovne riječi, i svi vi koji ćete to tek postati!

Širiti ljubav, stvarati i voljeti, biti sretna i imati snove moja je misija. To put je koji slijedim i cilj kojem stremim. Svi to zaslužujemo i nitko ne bi smio živjeti s mišlju da je sreća za neke druge ili s uvjerenjem da su mu želje i snovi preveliki. Ljubav je svemoćna: strpljiva i nježna, zaštitnička i ohrabrujuća, bez zavisti i ljubomore... Ljubav je vjera i nada - zato, imajmo snove i živimo ljubav!

Dobro mi došli!



Tuesday, May 5, 2020

PRIČA NASTALA U VRIJEME SOCIJALNE DISTANCIRANOSTI - USKRS, 2020.

BLAGDANSKO ZVONO

Subota je, dan pripreme za uskrsno obiteljsko okupljanje. Ujutro, mojoj sreći i meni, na Messengere stiže kratki video s kojeg bijelo keramičko zvono poziva na ručak. Sama zvonka glazba male keramičke kuglice koja se klati lijevo i desno, najavljuje svečani objed.
Uz glazbu zvona, čuje se i glasno dozivanje na uuucaaak! Dozivanje, zvonkije, pjevnije i umilnije od bilo kojeg drugog dozivanja u mojem životu.
- Uuucaaak, uuucaaak - doziva mrvica od čovjeka, kojoj valja pomoći da izraste u biće koje će u sebi nositi znanje obiteljskih vrijednosti i zajedništva. U osobu koja će voljeti život i zemlju kojom hoda. Zemlju iz čijih prsiju siše dragocjenosti i svetosti žiota, s kojom će uvijek moći podijeliti životne radosti ili naći utjehu, kada bude šiban neizbježnim nevoljama. Majku Zemlju, koja nam sve daje i sve uzima.
Video krasi još i lice majke, koja pomaže Mrvici u obavljanju toga važnog zadatka. Keramičko zvono je utihnulo, a i mali je zvonki glasić dozvao svoju družinu za stol na proljetnu obiteljsku svečanost...
Ima tome godina dana, naše obiteljsko pilence već zna reći da ima trrri godine, a zna nas pozivati i na ruuučaaak.
No, godina je ovo koja je počela nevoljom po ljudski rod. Zima bi siva i bez snijega, a u danima proljetnog buđenja stiže i neki opasni virus, koji razdvoji obitelji te gradsku vrevu pretvori u muklinu pustoši. Kako jedna nevolja uvijek doziva drugu, tako se nevolji straha od zaraze i smrti pridruži nevolja potresa koja rodni grad naše Mrvice pretvori u ruševinu. Dan poslije, kada se uz niz novih potresa rađala i nova zora, svu tu nevolju blagoslovi i snježna bjelina. Iako unedoba, mi kojima krov nad glavama osta čitav, uz suosjećanje s onima koji nisu bili te sreće, mogli smo, barem potajno i samo jedan dan, uživati u tihoj čaroliji pahuljastoga plesa...
Nakon videa, koji nas je podsjetio na dane obiteljskog zajedništva i Uskrsa po našoj mjeri, od djece nam stižu i fotografije ovogodišnjih uskrsnih priprema, tipa: svatko za sebe i u svome gnijezdu...
Sutra, na Uskrs 2020., u našem domu keramičko zvono neće pozivati na obiteljsku svečanost, a ni slatki dječji glasić neće iz sveg glasa vikati ni uuucaaak, niti ruuučaaak! Ni naš stan neće mirisati na janjetinu hrskave korice obavijene ružmarinom iz našega mediteranskog vrta. Ona će biti na meniju obiteljskog ručka, kada budu stavljene točka i uskličnik na zabranu druženja. Kada Corona, taj mali i nevidljivi, a toliko moćni ubojica, padne na koljena i postane dio povijesti 21. stoljeća.
Utješena tom nadom, svojoj ću djeci i njihovoj djeci dati u zadatak, pa i pismeni, da tada ne smijemo zaboraviti keramičko zvono, uz čiji će nas zvon, glas nekada male mrvice od čovjeka, naš Jedini, opet pozivati i na uuucaaak i na ruuučaaak! A taj će umilni poziv svakako biti začinjen širokim i najljepšim osmijehom naše Jedine LU !!!

Zdenka Mlinar

travnja 2020.