Naslovna

Naslovna

Uvod

Drage ljubiteljice i ljubitelji pisane i slikovne riječi, i svi vi koji ćete to tek postati!

Širiti ljubav, stvarati i voljeti, biti sretna i imati snove moja je misija. To put je koji slijedim i cilj kojem stremim. Svi to zaslužujemo i nitko ne bi smio živjeti s mišlju da je sreća za neke druge ili s uvjerenjem da su mu želje i snovi preveliki. Ljubav je svemoćna: strpljiva i nježna, zaštitnička i ohrabrujuća, bez zavisti i ljubomore... Ljubav je vjera i nada - zato, imajmo snove i živimo ljubav!

Dobro mi došli!



Wednesday, September 12, 2018

U SPOMEN NA KNJIŽEVNIKA ANTU ZEMLJARA, 2018.

Ovogodišnje obiteljsko ljetovanje u našoj Novalji, donijelo mi je i samozadanu obavezu odazivanja na 9. Međunarodni susret pjesnika pod nazivom „U spomen na književnika Antu Zemljara“, rođenog Pažanina (1922.-2004.) koji je objavio desetak knjiga pjesničkog, pripovjedačkog, putopisnog, kritičarskog, ali i scenarističkog žanra. No, njegovi Otočani posebno su ponosni na njegovu otočnu književnost u kojoj je opisivao podneblje i ljude njihovog kraja, svoje rodne grude, ili pak svoje kamene gromade...
Susreti se održavaju u organizaciji počasnog predsjednika HRVATSKOG KNJIŽEVNOG DRUŠTVA / CROATIAN WRITERS' ASSOCIATION Valeria Orlića koji, uz svoj književni rad, ulaže mnogo truda u organizaciju Festivala koji je, uz druge paške znamenitosti i kulturna dobra također dio turističke ponude. Jer, Valerio Orlić je čovik od nesebičnog davanja i brige za opće dobro, gostoljubiv i dobar domaćin; čovik od pisme, veselja i lipe riči.
Kao takav, Orlić je ovaj Susret dopunio i prethodnim poetskim događanjem nazvanim „POEZIJA POD SMOKVOM“, a koji se održava u njegovom dvoru i pod njegovom smokvom u Povljani, na kojem također sudjeluju pjesnici iz cijelog svijeta.
Stoga, uz istinsko BRAVO Orliću, ostaje mi za reći i da je Zemljar imao sreću što se na njegovom Pagu pronađe i TAKAV otočki SIN; i takvo DITE kamena i zemlje škrte.
(slijedi foto)
DAN I.
Prvo darivanje i razmjena knjiga uz ugodnu ćakulu...
...zatim otvorenje 2. Međunarodnog susreta pjesnika "POEZIJA POD SMOKVOM"
...pa radost poetskog kazivanja...
...i glazbene interpretacije.
Pa nastavak uz večeru začinjenu zvucima gitare i pjesmom neumornih i širokogrudnih prijatelja Susreta.
DAN II.
Prvo predavanje dr. Marije Krivokapić u Kneževu dvoru...
...pa duža pauza zbog izdašne roštiljade kod obitelji Orlić i kave uz Mirjaninu baklavu i Jasenkine fritule.
Zatim Poetska večer u Atriju Kneževa dvora, prije čega smo si priuštili i malo fotkanja za kompletniju priču ovog Susreta.
A kad je atmosfera Atrija postala takva da se može nastaviti s kazivanjem poezije u čast Anti Zemljaru, organizator Susreta, Valerio Orlić, svojim je stasom i glasom dao znak da se stihovi vinu u plavetnilo paške ljetne noći te odlete tamo kamo su pošli i kamo trebaju stići.
Dakako, organizatori su se pobrinuli i za riječi zahvale, kako one čulne tako i one vidljive i opipljive, koje su, po osmijesima primatelja istih, bile samo dokaz kako sreću doista čine stvari male.
Moje kazivanje pjesme: Ostavština Ante Zemljara


kolovoza 2018.
Foto: Ivica Mlinar, Ljiljana Dobra i Valerio Orlić