Naslovna

Naslovna

Uvod

Drage ljubiteljice i ljubitelji pisane i slikovne riječi, i svi vi koji ćete to tek postati!

Širiti ljubav, stvarati i voljeti, biti sretna i imati snove moja je misija. To put je koji slijedim i cilj kojem stremim. Svi to zaslužujemo i nitko ne bi smio živjeti s mišlju da je sreća za neke druge ili s uvjerenjem da su mu želje i snovi preveliki. Ljubav je svemoćna: strpljiva i nježna, zaštitnička i ohrabrujuća, bez zavisti i ljubomore... Ljubav je vjera i nada - zato, imajmo snove i živimo ljubav!

Dobro mi došli!



Wednesday, September 6, 2017

Likovna kolonija – Žirovina u Turopljskom lugu, 2017.

U velikogoričkom se kraju i danas održava manifestacija „Žirovina“ u organizaciji Plemenite općine Turopoljske, koja se ove godine održala 26. kolovoza, a cilj manifestacije je održati sjećanje na važnost veze Turopoljaca i njihove Velike šume – Turopoljskog luga te nekadašnjeg žirovanja svinja.
Naime, Turopoljci plemenita roda i njihovi prijatelji Žirovinu tradicionalno započinju sv. misom u crkvi Sv. Fabijana u Kučama, selu nadomak Luga, nakon koje idu u Lugarnicu Turopoljskg luga, koji je ljudima ovoga kraja oduvijek bio gospodarska osnova. Njihova šuma davala im je puno, no kao najvažnije ističu drvo za gradnju domova (čardaka, kurija) i drvo za ogrjev te obilje hrane, gdje posebno ističu „žirovinu“, odnosno ispašu turopoljskih svinja žirom u toj šumi.
Tom prigodom pregleda se i šuma te podnosi izvješće o rodnosti žira, a posjetitelji manifestacije mogu uživati u bogatom i zanimljivom kulturnom programu, u igranju uobičajenih seoskih igara (baltičanja, povlačenja užeta, gađanja praćkom i dr.), što se na kraju začini i dobrom kapljicom te tradicionalnim gulašom pripremljenim od mesa turopoljske svinje.
Uz nastup HPD „Kučani“, ove godine je u sklopu manifestacije održana i promocija knjige „Magna silva“ (Velika šuma), autora Aleksandra Božića, te likovna kolonija koju su upriličili članovi velikogoričkog ULIKUM-a.
Iako nespremna i umorna od puta, odazivam se pozivu frendice (makar kao moralna podrška) te sudjelujem na koloniji kojoj je cilj bio na platna prenijeti ljepote Luga, što je većina slikara i učinila. Na kraju je rad vrijednih ruku iznjedrio obojanu čaroliju prepoznatljivih motiva Velike turopoljske šume, odnosno malu izložbu radova drâgu i očima i dušama koji ih stvoriše ili vidješe.
Ja sam se pak, svojim skromnim umijećem, iz reale upustila u irealu svojeg motiva, čiju skicu sam pronašla u svojoj maloj slikarskoj kolekciji, završila ga i uz svoje „Potopljene vrbe“ s radošću i ljubavlju poklonila POT-u.
Već u 9:00 sati mala ekipa je bila spremna (s lijeva na desno): Ana Plehinger, Dragica Križan Biba, Vladimir Zopf, Zdenka Mlinar, Katica Ivaci, Đurđa Dobrovšak Prusac, Nevenka Vlašić...
...i radi se...
..., a tko radi...
...i uradi.
Pa se papa i odmara, jedni sim...
..., a drugi pak tam.



kolovoza 2017.