Naslovna

Naslovna

Uvod

Drage ljubiteljice i ljubitelji pisane i slikovne riječi, i svi vi koji ćete to tek postati!

Širiti ljubav, stvarati i voljeti, biti sretna i imati snove moja je misija. To put je koji slijedim i cilj kojem stremim. Svi to zaslužujemo i nitko ne bi smio živjeti s mišlju da je sreća za neke druge ili s uvjerenjem da su mu želje i snovi preveliki. Ljubav je svemoćna: strpljiva i nježna, zaštitnička i ohrabrujuća, bez zavisti i ljubomore... Ljubav je vjera i nada - zato, imajmo snove i živimo ljubav!

Dobro mi došli!



Thursday, December 1, 2016

Za II. rođendan u Kući Šenoa, 2016.

O, da. Proslavile su velikogoričke „Književne sladokusice“ i II. rođendan svojeg Kluba. Kako i priliči, se razme. Prvo radno, u Središnjem odjelu za odrasle GKVG, uz raspravu o knjizi „Susjed“ Marine Vujčić, nagrađene VBZ-ovom nagradom za najbolji roman 2015., te dogovorom o odlasku u Kuću Šenoa koja je ove jeseni otvorena za javnost, kao sinonim za kulturnu baštinu koju su kroz četiri generacije (tijekom 182. godine života u Zagrebu) stvorili članovi tê obitelji.
Sve smo happy, a poslije „radnog dijela“ častimo se i rođendanskom tortom za koju su se, kao i za sve ostale pikanterije naših susreta, pobrinule cure iz knjiške butige, Lidija i Ivana. E, pa curke – puse i vama i drugim Sladokusicama, i žive nam i zdrave bile!
Drage blogerice i dragi blogeri, ako ste možda pomislili kako smo u radnom dijelu susreta zaboravile izabrati novu knjigu za čitanje, varate se. Na prosinačko-blagdanskom susretu raspravljamo o knjizi Popis mojih želja, francuskog autora Gregoirea Delacourta. O knjizi koja će nas, u vrijeme nerazumne grabeži i htijenja, u vrijeme preispitivanja i darivanja, navesti da iskreno preispitamo svoje želje i utvrdimo što nam uistinu treba. Možda zaključimo da je to tek lijepa riječ ili zraka svjetla što zove se ljubav. 
No, evo i članka koji je knjižnica na svojim web stranicama napisala o našoj posjeti Kući Šenoa.

Književne sladokusice u posjeti Kući Šenoa
U subotu 19. studenoga 2016. članice čitateljskog kluba „Književne sladokusice“ posjetile su Kuću Šenoa. Ako još niste čuli, Kuća Šenoa je memorijalna zbirka obitelji Šenoa smještena u njihovoj nekadašnoj obiteljskoj kući u Zagrebu koja je od ove jeseni otvorena za javnost. Putem nje je kroz izložene autentične uporabne predmete, dokumente, rukopise, knjige i slike sačuvan duh te zanimljive i svestrane obitelji. Centralni lik je, naravno, književnik August Šenoa, no i ostalim Šenoama posvećena je u zbirci jednaka pažnja i posjetom kući stječe se dojam kako je sve lijepo i važno o toj obitelji sačuvano, na jednom mjestu, za buduće naraštaje. Sve je to moguće doživjeti zahvaljujući trudu i entuzijazmu nasljednice i kuratorice zbirke gospođe Jasmine Reis, dugogodišnje suradnice Gradske knjižnice Velika Gorica.
Kuću Šenoa uskoro ćemo predstaviti u Središnjem odjelu za odrasle u sklopu manifestacije Lucijini dani, a svi zainteresirani moći će uživati u priči o nastanku ove zbirke.  Za nestrpljive – detaljnije informacije slijede vrlo brzo!


prosinca 2016.