Naslovna

Naslovna

Uvod

Drage ljubiteljice i ljubitelji pisane i slikovne riječi, i svi vi koji ćete to tek postati!

Širiti ljubav, stvarati i voljeti, biti sretna i imati snove moja je misija. To put je koji slijedim i cilj kojem stremim. Svi to zaslužujemo i nitko ne bi smio živjeti s mišlju da je sreća za neke druge ili s uvjerenjem da su mu želje i snovi preveliki. Ljubav je svemoćna: strpljiva i nježna, zaštitnička i ohrabrujuća, bez zavisti i ljubomore... Ljubav je vjera i nada - zato, imajmo snove i živimo ljubav!

Dobro mi došli!



Wednesday, September 28, 2016

Ivanja u Novalji, 2016.

Lijepo je biti pozvan, a još je ljepše odazvati se pozivu. Nekako me ta kompletnost ispunjava, a svako novo djelovanje osvježava i hrabri. Pa još kad se radi o nekom „kulturnom“ djelovanju... Takvi me čine poletnijom, nadahnutijom, snažnijom.
I da. Od strane Novaljca, otočkog mi susjeda i poete Ivana Dabe Đona, „Sparkovci“ su pozvani u Novalju na gostovanje, a povodom ivanjske kolede (krijesa) koja se na otoku Pagu, baš kao i u mojem rodnom kraju, upriličuje uoči Ivanja, te mise koja je, dan poslije, normalan slijed ivanjske svetkovine. Đono organizira Ivanja na Stanu od 2004. godine, kada je ostvario i svoju ideju izgradnje crkvice sv. Ivana u selu svojih predaka. No, i sâm ljubitelj pisane riječi i glazbe, po prvi put je povodom kolede organizirao i poetsko-glazbeni program na koji je pozvao upravo članove Udruge umjetnika „Spark“ iz Velike Gorice. Nastupu Udruge pridodao je i novaljsko pjevanje nakanat te zvuke gitare glazbenika Domagoja Paukovića.
Rado smo se odazvali pozivu i realizirali dogovoreni susret, unatoč tomu što su nam se dan ranije razboljele Jasna Sršen i Jadranka Obradović. Tako su u programu sudjelovale (da, sudjelovale, jer smo nažalost bile sve ženske) Sparkovke: Marica Mihac Maca, Zorica Krznar Blagec, Vlasta Zaloker, Zdenka Mlinar (dakle, moja malenkost) i, kao glazbena potpora, violinistica Lucija Horvat (visost moje malenkosti).
Dakako, naše smo ljubezne domaćine darivali i knjigama iz nakladništva Udruge, koje će naći svoje mjesto na policama novaljske knjižnice, te dvjema slikama: autorice Đurđe Dobrovšak Prusac i autora Vladimira Zopfa.
Krijes na Otoku obično pali najstariji član zajednice, no ovaj put to je učinio jedan od najmlađih članova obitelji Dabo (nekada jedinog prezimena u Dabovim stanima), Ivan Dabo. I vatra je zapucketala, vinuli su se plameni jezici toplinom otočkog sutona, dodirujući nebesko i morsko plavetnilo, ali i srca prisutnih u čijim se očima iskrio sjaj kolede samo s jednim ciljem - s ciljem podsjećanja na ljubav. Onu, koja uvijek ljubi i koja nam daje snagu da ljubimo; onu, koja je bila i ostala sve u našim životima.
I što je vatra bivala tišom, to smo naš domaćin Đono i mi „Sparkovke“ bili glasniji. Dogodio nam se izljev ljubavi – u pjesmi, u stihu, u glazbi, u riječima dobrodošlice i riječima zahvale.
Do duboko u noć, otočku ivanjsku noć!
No, „slike“ su te koje govore više od riječi, pa dajmo im priliku:
Tiskan je i reklamni plakat...

I nije da nas nema...,

...i plamen se diže...,

...i Zorica recitira...,

...Zdenka također...,

...i Lucija svira...,

...pa opet Maca recitira (sve napamet)...,

...zatim Vlasta (i kao poetesa i kao predsjednica Udruge)...,

...pa su tu darivanja (Đono blažen među ženama)...,

...i opet zvuci gitare (Domagoj Pauković)...,

...do duboko u noć, novaljsku ivanjsku noć!!! 


Foto: Ante Dabo Đonin

lipnja 2016.