Naslovna

Naslovna

Uvod

Drage ljubiteljice i ljubitelji pisane i slikovne riječi, i svi vi koji ćete to tek postati!

Širiti ljubav, stvarati i voljeti, biti sretna i imati snove moja je misija. To put je koji slijedim i cilj kojem stremim. Svi to zaslužujemo i nitko ne bi smio živjeti s mišlju da je sreća za neke druge ili s uvjerenjem da su mu želje i snovi preveliki. Ljubav je svemoćna: strpljiva i nježna, zaštitnička i ohrabrujuća, bez zavisti i ljubomore... Ljubav je vjera i nada - zato, imajmo snove i živimo ljubav!

Dobro mi došli!



Monday, August 20, 2018

ZAGREB NA DLANU, 2018.

Dva dana II. pjesničke svečanosti nazvane Zagreb na dlanu, održane 29. i 30. lipnja o. g. bila su dovoljna da ljubitelji poezije i glazbe te štovatelji najvećih hrvatskih književnica Marije Jurić Zagorke i Vesne Parun napune baterije za nova nadahnuća i književna stvaranja, za obnoviti stara i početi tkati nova prijateljstva; za podsjetiti se kako je najveće ovozemaljsko blago ostavština moralnih i duhovnih vrijednosti; ostavština tragova Čovječnosti pa i po cijenu da ovaj svijet napustimo siromašni i odbačeni, omalovažavani i ponižavani, ismijavani i gaženi.
Bila su to dva dana ispunjena nesebičnim davanjem i primanjem ljubavi, pozitivnim emocijama i prijateljskim druženjem, promoviranjem knjiga i festivalskim kazivanjem poezije posvećene Gradu Zagrebu, prijestolnici hrvatske kulturne scene, a sve hodeći stazama kojima su svoje mjesto pod suncem tražile i najveće hrvatske književne ikone.
Uz blagoslov prestanka cjelodnevnih pljuskova, Manifestacija je otvorena ispred Zagorkinog spomenika u Tkalčićevoj ulici gdje je postavljen i plakat slavne pjesnikinje Vesne Parun, a planirani program započeo je pozdravnim riječima oca Festivala Zdravka Odorčića uz zvuke gonga Bernarde Bakule, zatim nastupima glumačkih zvijezda Mie Begović i Zdenka Jelčića te uvažene članice KS Laure Klapke u ulozi Zagorke, ali i voditeljice cijelog dvodnevnog programa.
Poetsko-glazbeni Festival nastavljen je promocijom knjiga u izdanju KS na Krvavom mostu u knjižnici Marije Jurić Zagorke: Maja Heršak – Ožiljci, Nevenka Mihovilić – Dragost vu srcu i Nadica Kološa – Ti se ne daj zaboravu. Zatim, u KULTURNOM CENTRU MESNIČKA, podjelom akreditacija i zbirke radova posvećenih Gradu Zagrebu, simboličnog naslova ZAGREB NA DLANU te promocijom njenog I. dijela uz glazbene nastupe: Bernarde Bakule, Vladimira Georgeva, Nine Novak i Nevena Duževića.
SUBOTA, drugi dan Festivala, također u Mesničkoj, promocije knjiga u nakladi KS: Vera Bosazzi - Oči koje sam volio, Vesna Mišković – U dosluhu s nebom i zajednička zbirka – Mislima zapisujem pjesmu.
Itd., itd., kako stoji i u Programu Festivala koji stavljam u fotografski dio ove zagrebačke kulturne priče.

No, prije toga i ZAHVALA cijeloj EKIPI KULTure Snova, njenim Sanjarima i organizatorima ovog Međunarodnog festivala na čelu sa Zdravkom Odorčićem, za nezaboravan susret i dvodnevno druženje, ali i za dodijeljenu mi ZAHVALNICU za moj ZAGREB NA DLANU, pjesmu posvećenu Zagrebu, pisanu u akrostihu.
Na početku bijaše pisana RIJEČ... 
 ...zatim ona živa: Otvorenje, Zdravko Odorčić, i glazbena, Bernarda Bakula, gong.
 Pa, u čast našim najvećim književnicama, i glumačka: Zdenko Jelčić, Mia Begović te Laura Klapka!
Dakako, slijede i zajednička fotkanja u Tkalči...
 ...pa, nakon promocije knjiga: Maje Heršak, Nevenke Mihovilić i Nadice Kološe u knjižnici Marije J. Zagorke, Krvavi most 2, i prolazak kroz tunel iz Zagorkinih romana do Mesničke 12. na I. dio promocije zbirke poetskih radova Zagreb na dlanu - do duboko u noć.
SUBOTA - II. DAN MANIFESTACIJE
Dalje su riječi suvišne jer, kažu, da ih "slike" govore tisuću:

Foto: Sanjari KULTure sNOVA
lipnja 2018.