Naslovna

Naslovna

Uvod

Drage ljubiteljice i ljubitelji pisane i slikovne riječi, i svi vi koji ćete to tek postati!

Širiti ljubav, stvarati i voljeti, biti sretna i imati snove moja je misija. To put je koji slijedim i cilj kojem stremim. Svi to zaslužujemo i nitko ne bi smio živjeti s mišlju da je sreća za neke druge ili s uvjerenjem da su mu želje i snovi preveliki. Ljubav je svemoćna: strpljiva i nježna, zaštitnička i ohrabrujuća, bez zavisti i ljubomore... Ljubav je vjera i nada - zato, imajmo snove i živimo ljubav!

Dobro mi došli!



Friday, November 10, 2023

Zdenka Mlinar - KRITIČKI OSVRT NA PJESMU PRIJATELJU, Zdenko Ćurković, kolovoz 2021.

EVO I TREĆE GODINE, a riječi dragog mi prijatelja, imenjaka i pjesnika nad pjesnicima Zdenka Zdenko Ćurković i dalje ZVONE, ZVONE ... Pozdrav, maestro!

AUTOR: ZDENKO ĆURKOVIĆ

KRATKI KRITIČKI OSVRT NA PJESMU PRIJATELJU, PJESNIKINJE ZDENKE MLINAR
Na zvjezdanom nebu duhovnosti, ljubavi, empatije, humanizma, altruizma, književnosti, …, jedna zvijezda sjaji posebnim sjajem - odaziva se na ime i prezime: Zdenka Mlinar.
Njena bibliografija je impresivna. Zdenka je pjesnikinja, prozaistkinja, esejistkinja, aforistkinja, književna urednica, slikarica, humanistkinja te uzorna majka i supruga.
Objavila je šest knjiga poezije, te su joj tri knjige u pripremi. Piše i haiku poeziju. Organizatorica je i učesnica mnogih književnih i drugih kulturnih događanja, kako na lokalnoj i regionalnoj, tako i svjetskoj razini. Zastupljena je u više od tridesetak antologija i u više od stotinu pedeset zajedničkih zbornika, časopisa i web-portala, a samim time djela su joj prevedena na više svjetskih jezika. Zdenka Mlinar je ambasadorica mira. Članica je mnogih književnih društava i humanitarnih udruga te i jedne likovne udruge. Osnivačica je i jednoga književnoga kluba. Uvrštena je u Leksikon suvremenih velikogoričkih pisaca i u Turopoljski leksikon. Neke pjesmu su joj i uglazbljene.
Zdenka Mlinar, dobitnica je mnogih lokalnih, regionalnih i svjetskih književnih nagrada, priznanja, zahvalnica, diploma, povelja i certifikata.
Ja sam naveo samo konture Zdenkine bogate bibliografije, koju u cijelosti možete pronaći „guglajući“ po Internetu. Bibliografiju je neophodno pročitati, jer i već iz tih podataka - sa sigurnošću možemo zaključiti: - Zdenka Mlinar je vrhunska naša, regionalna i svjetska književnica i poetesa. Zdenka Mlinar je kozmopolitski duhovni neimar.
Osim božjega dara ljubavi, pjesnikinja Zdenka (prijateljica mi i imenjakinja draga), posjeduje i mnoge druge talente, koji jednostavno proizlaze iz njene ljubavi prema Bogu, majci Zemlji, svim živim bićima (s naglaskom na Čovjeka) te Prirodi uopće.
U pjesmi „PRIJATELJU“, Zdenka je gotovo doslovno „ugradila“ svoje srce i dušu u ove stihove. Govoreći ih naglas, čujem poetesin eho, koji odzvanja duboko u mojoj duši, čujem njen vapaj, krik, apel - upućen svima nama. Apel je to, prepun Zdenkine ljubavi, empatije, humanizma, altruizma, … prema čovjeku, a posebno prema potrebitima.
Pjesnikinja nas poziva, da pomažemo jedni drugima, a naročito onima kojima je pomoć najpotrebnija. Budimo humani, budimo ljudi - pomozimo, preuzmimo dio tereta na svoja leđa. Bol koju pritom trpimo, neka nam bude nagrada, jer ćemo na taj način, svakomu čovjeku omogućiti dostojanstven život. A to trpljenje - ustvari je naša ljudska obveza, kako jedni prema drugima, tako i svih nas prema Isusu Kristu, koji je trpeći tjelesne i duševne boli, otkupio grijehe ljudskoga roda, i na taj način omogućio nam život u vječnosti.
Svi smo mi braća i sestre, i svatko zaslužuje … „svjetlo Božje ljubavi …“. Nemojmo biti sebični, bahati, egoistični, …. Uzdignimo se iznad ega, prosvijetlimo se i osvijestimo - dobrim djelima osnažimo naš duh.
Podijelimo materijalno s onima koji nemaju. Ako štujemo Isusa, onda poštujemo i siromašne. I sam Isus nas podsjeća, da je on prvi siromah, najsiromašniji među siromašnima, jer ih sve predstavlja. I Papa nas upozorava, da oni koji ne prepoznaju siromašne, izdaju Isusov nauk, i ne mogu biti njegovi učenici.
Pjesnikinja Zdenka Mlinar, pjesmom „PRIJATELJU“ šalje više poruka: - Diljem naše Majke Zemlje, pronosimo ljubav i mir te činimo dobra djela. – Gradimo kolektivnu svijest i jednakost znanjem i nenasiljem. - „Budimo svjetlo slobode“ koje će prigrliti siromašne, nemoćne i slabije. - Budimo Mahatma Gandhi.
Sva prava pridržana©Zdenko Ćurković
PRIJATELJU
Prijatelju, ako zrno pšenice mora istrunuti
Da, u zadovoljstvu boli, novi rod može dati,
Onda i mi, s osmijehom, teret života nosimo
I svjetlo Božje ljubavi za potrebite prosimo.
Ne stiskajmo rukama bogatstva i mudrosti,
Snagom duha, dijelimo ih s onima koji nemaju.
Majku Zemlju, ljepotom srca i duše bojimo,
Djecu Njenu, sjajem dobrih djela dojimo.
Prijatelju, kolektivnu svijest ljubavlju hranimo,
Oružjem slova i nenasilja jednakost gradimo;
Budimo svjetlo slobode, što slabijem u zagrljaj hrli,
Svjetlo, koje djela i riječi Mahatme Gandhia grli!
Zdenka Mlinar
studeni 2023.